Jednou ze tří částí státní maturity ze španělštiny je písemná práce, která obvykle následuje po první části, kterou je maturitní didaktický test. Poslední částí maturity ze ŠJ je poté ústní zkouška. Všechny tyto tři části je u maturity ze španělského jazyka třeba splnit, abyste úspěšně odmaturovali. Maturitní úroveň psaní španělsky u maturitní písemné práce je nastavena na úroveň B1, což si lze představit tak, že si španělsky písmem poradíte v běžných osobních a pracovních situacích ve světě i doma. Pro úspěšné složení této maturitní části je naštěstí k dispozici mnoho zadání, při jejichž vypracovávání nanečisto se můžete na váš ostrá termín maturit efektivně připravovat. Čím více si jich maturant cvičně vypracuje, tím lépe připraven se bude cítit.

Co můžete očekávat u maturitní písemné práce ze španělštiny?

Zadání maturitní písemné práce ze španělštiny si (od roku 2021) připravuje každá střední škola nebo gymnázium sama, podívejte se tedy, jak může zadání maturitní písemky vypadat:

V písemné práci u maturity ze španělštiny vás mohou zkoušet například psaním dvou textů. První text může být delší, jeho rozsah může odpovídat 120-150 slovům, druhý text může být kratší, na 60-70 slov. Může se ale také objevit pouze jedna část písemné práce ze španělského jazyka u maturity, která bude mít asi 200-240 slov. Vždy záleží na dané střední škole či gymnáziu – určitě se tedy včas informujte u svého učitele španělštiny

V maturitní písemce se mohou objevit například tyto typy textů či jejich kombinace: neformální dopis španělsky (kamarádovi, známému), formální dopis španělsky (například učiteli), motivační dopis (např. když je vyžadován při hledání zaměstnání, oznámení (např. o nějaké události), velmi často se objevuje článek (např. do školního časopisu), vypravování (o něčem, co se stalo), charakteristika (místa, věci, nebo člověka), pozvánka (např. na nějakou událost), e-mail (formální, neformální), popis (místa nebo věci), vzkaz, nebo návod (např. na nějaký pokrm).

Při psaní písemné práce je vždy nutné pamatovat na formální náležitosti každého typu textu, jako například jeho formálnost (kdo je čtenářem – zda kamarád nebo nějaká respektovaná osoba jako třeba pan ředitel), grafickou stránku textu (odstavce, nadpis či podpis aj.) a jiné náležitosti. V každém případě je třeba zadání písemné práce u maturity ze ŠJ důkladně přečíst, dobře pochopit a precizně vypracovat váš text tak, aby bylo zadání co nejlépe splněno.

Jak zadání k maturitní písemné práci ze španělštiny mohou vypadat, na to se podívejte sem, z minulých maturitních let je jich k dispozici poměrně dost:

Písemné práce – maturitní zadání pro španělský jazyk

Písemné práce ze španělského jazyka 2019
Písemné práce ze španělského jazyka 2018
Písemné práce ze španělského jazyka 2017
Písemné práce ze španělského jazyka 2016
Písemné práce ze španělského jazyka 2015

Písemné práce ze španělského jazyka 2014
Písemné práce ze španělského jazyka 2013
Písemné práce ze španělského jazyka 2012
Písemné práce ze španělského jazyka 2011
Písemné práce ze španělského jazyka 2010

Stáhněte si písemné práce státních maturit

Písemka z češtiny
Písemka z angličtiny
Písemka z ruštiny
Písemka z němčiny
Písemka z francouzštiny